perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kesäyöpuku?





Yöpuku, pyjama, yökkäri...miksi tuota nukkujaa lämmittävää vaatekappaletta nyt halutaankaan kutsua. Toiset käyttää ja toiset ei.

Yllättäen oma suosikkini on viileänä vuodenaikana mikäs muu kuin pitkä Marimekon yöpaita. Varmaan arvasittenkin. Nansokin käy, mutta mukava ja lämmin pitää olla. Lämpiminä kesäöinä saatan tarjeta jopa lyhyellä hihalla. Yöpaita on minulle myös oloasu, joka puetaan päälle hyvissä ajoin illalla ja vaihdetaan päivävaatteisiin aamupäivällä vasta ulos lähtiessä.

Minulle yöpuku on tärkeä vaatekappale ja pojatkin ovat oppineet niitä käyttämään. Ostan edelleen itselleni melkein joka joulu uuden yöpaidan, sillä jouluaattoiltana kuuluu mennä uudella yöpuvulla nukkumaan. Lapsena pukki taisi tuoda aina jouluksi uuden pyjaman ja siitä on tämä omintakeinen jouluperinne muodostunut.

Muistan ahdistuneeni, kun en isoveikan pikkuvauva-aikana valvomisesta sekopäisenä muistanut vaihtaa vauvalle joka ilta yöpukua päivävaatteiden tilalle. Hyvä, etten herättänyt lasta pyjaman pukemista varten!

Meillä pojat käyttävät talvella pitkähihaisia ja -lahkeisia pyjamia, mutta lämpimänä vuodenaikana vaihdetaan tilalle sortsiyökkäri. Nyt on vähän siinä ja siinä, että kumman tähän keliin valitsisi. Tänä iltana isoveikka meni nukkumaan lyhyellä pyjamalla ja pikkuveikka pitkällä.

Ostin viime viikolla pikkuveikalle kuvissa näkyvän Kappahlin autot-yöpuvun 20 % alekupongilla. Viimekesäiset 98/104 kokoiset kirpparilta löytyneet sortsiyökkärit ovat auttamattoman pieninä lähteneet eteenpäin serkkupojalle ja jostain syystä en ole säästänyt isoveikalta 110/116 kokoisia kesäyökkäreitä ollenkaan.

Kirppareilta olen tällaisia kesäyöpukuja yrittänyt katsella, mutta eipä ole viime aikoina osunut kohdalle. Kuvien kesäyökkäri on siis pikkuveikan ainoa lajiaan tällä erää ja toinen on hakusessa. Jostain syystä en tykkää käyttää pojilla t-paita ja kalsarit-yhdistelmää yöpukuna. Kai ne t-paidat ainakin nuhjaantuvat nopeammin yökäytössä ja harvoin ne alushousut muodostavat kovin yhtenäistä kokonaisuutta sen t-paidan kanssa (mutta onko sillä sitten väliäkään?).

Hatleyn pyjamat ovat suosikkejani lasten yöpuvuista. Harmi, ettei niitä tehdä juurikaan lyhyinä versioina. Ruotsalaisketjujen ja markettien valikoiman yökkärin kelpuutan myös, mutta alennuksia ei ole viime aikoina näkynyt muuta kuin pitkissä pyjamissa. Maxomorralla on joitakin lyhyitä yöpukuja herkullisella kuosilla, joiden alea odottelen. Täydellä hinnalla ei raaski yöpukuakaan ostaa, kun olen muutenkin tällainen alennusmyyntiameeba.

Millaisia yöpukuja teidän lapset käyttävät, jos käyttävät? Onko kesällä erilainen pyjama kuin talvella? Entä itse: liihotteletko ympäriinsä pitkässä yöpaidassa ja villasukissa vai pujahdatko peiton alle ilman rihmankiertämää?

Ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua kaikille teille! :)

Vahteristonemäntä

13 kommenttia:

  1. Hui, missään mekossa tarkene talvella nukkua! :D Villasukat, ihoa yötäilevat trikoohousut ja joku paituli päälle! Joskus kokeillut flanellipyjamaa, mutta lahkeet oli liian leveät ja kylmää pääsi luikertelemaan jalkoihin. Yläosa voi olla joskus talvellakin lyhythihainen, jalat on mulla viluisemmat. Lienee paikallaan selittää, että mulla on talvella varsin vilpoisaa makkarissa ;) Kesällä sitten tarkenen ohuemmilla villasukilla ja pelkällä paitulilla. Vielä en ole täkistä luopunut, ei tunnu lämpenevän tämä kesä...

    Lapset nukkuu talvella pitkissä pyjamissa ja kesällä shortseissa ja t-paidoissa, tai jos oikein kuuma, kuten meillä saattaa helteillä hyvinkin olla, hihattomassa ja alkkareissa.

    Mulle on aika sama mitä ne yöasut on, olen jopa sinistäkin saattanut ostaa jos on tosi halvalla ollut. Enhän minä niitä yöllä ole kattelemassa, niin ei ole niin tarkkaa kuin päivävaatetuksen kanssa. Yleensä ostan pyjamat H&M alesta tai Lekmeriltä alen alesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelinkin, että sinäkin olet tällainen samanlainen kylmänarka :) Mullakin on koville pakkasille flanellipyjama, mutta en myöskään tykkää niistä lahkeista, jotka nousee nukkuessa herkästi ylös.

      Talvella mulla on käytössä superlämmin peitto, jonka vaihdan säiden lämmitessä kevyempään ja kesällä laitan villahuovan pussilakanan sisään. Juu-u: hyvä yöuni on minulle keskimääräistä tärkeämpi asia :)

      Hyvä vinkki tuo H&M. Niitä kävinkin jo livekaupassa katselemassa, mutta oli niin suppea ja sininen valikoima, että lähdin pois tyhjin käsin. Verkkokaupassa näyttäis olevan enemmän vaihtoehtoja. Vaikka onhan tuossa olemassa olevassa autot-yökkärissäkin sitä sinistä...

      Poista
  2. Komppaan Miimaa. Mä tarvin kans talvella pitkät hihat ja ehdottomasti puntit (ja villasukat. Muuten tulee katseltua koko yö pahoja unia. Kesällä sitten pikkuisen kevyemmin... koskahan se kesä tulisi? :D

    Tytön yöppärihyllyltä löytyy Hatleytä ja Maxomorraa. Mistähän bongasin reipas vuosi (?) sitten jo Hatleyn lyhytpunttisen ja -hihaisen karhuyöppärin? Se on ollut hyvä, joskis paita on sen verran paksua trikoota, että oikeilla kesähelteillä tyttö kyllä valitsee mielummin lyhytpunttista ja -hihaista Maxomorraa. Lisäksi yöppärihyllylle on päätynyt muutama Maxomorran pieneksi jäänyt tunika -ja lyhyeksi jääneet leggarit, jotka siis muuten menevät vielä päälle. Onpahan näille vaatteille tullut ainakin todella pitkä käyttöikä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on: lämmintä pitää olla, että tulee hyvä uni :) Ei ole vielä virallisesti kesä, kun minäkään en ole luopunut talvipeitostani ;)

      Minäkin näin jossakin verkkokaupassa Hatleyn sortsipyjaman, mutta se paita vaikutti tosiaan paksulta ja taisi siinä olla jo kootkin lopussa. Hatleyn pitkät pyjamat ovat nekin paksumpaa materiaalia kuin vaikkapa markettien vaihtoehdot. Talvella se on tietysti pelkästään plussaa.

      Tuo päivävaatteiden kierrätys yövaatteiksi kuulostaa järkevältä. Leggarit ja tunikat on siihen tarkoitukseen varmasti omiaan.

      Minä olen pukenut kerran isoveikalle Reiman teknisen paidan ja leggarit yöksi, kun loppui oksennustaudissa puhtaat pyjamat kesken. Poika tykkäsi kovasti tämän asun tuntumasta ja onhan se sairaana miellyttävämpi hikoilevalla iholla kuin peruspuuvilla.

      Poista
  3. Meilläkin on kesä-ja talviyökkärit erikseen. Lapsilla ja aikuisilla. Pojalle on useana kesänä löytynyt mieleinen hahmo-sortsipyjama Lidlistä. Hintaa ollut jotain vitosen luokkaa ja kestänyt käyttöä hyvin. Lisäksi Tokmanni, marketit ja ruotsalaiset ketjuliikkeet on lapsen yövaatettajia. Finnwearin sortsipyjaman löysin viimekesänä alesta (se pingviini) ja mahtuu vielä. Itselläni yöasut on useimmiten Nansoa tai finnwearia.
    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vielä. Mä vaihdan meidän yökkärit kesäisiin kalenterin mukaan. Eli touko-kesäkuun vaihteessa. Ihan mikä sää ulkona vallitseekaan. Sisällä kuitenkin nukutaan.
      -T-

      Poista
    2. Unohdin mainita Finnwearin, on mullakin sitä. Tottahan me senkin suhteen samistellaan ;)

      Kiitos vinkistä, täytyypä tsekata Lidlin tarjonta lasten yöpukujen osalta. Siellä tosin pitää olla aina juuri oikealla hetkellä, muuten jää haluttu tuote/oikea koko saamatta. Se minua kyseisessä muuten kivassa puodissa hieman kiukuttaa.

      Oi, olispa niitä pingviinipyjamia vielä myynnissä. Se on ihana. Isoveikan pitkähihainen versio mahtunee onneksi vielä ensi talven.

      Meillä muuten vaikuttaa ulkolämpötila paljonkin talon sisälämpötilaan, joten yöpuku vaihdetaan kesäversioon kalenterin sijaan lämpötilan mukaan. Ilmavassa puutalossa harjun etelärinteellä asutaan ja pääosin takalla+puuhellalla lämmitetään, joten olemme alttiina säänvaihtelulle myös sisällä. Jopa tuulinen päivä vaikuttaa helposti parilla asteella sisälämpötilaan. Talvella sisälämpötila vaihtelee helposti muutaman asteen vuorokauden aikana riippuen siitä, missä vaiheessa päivittäinen lämmitysoperaatio on.

      Poista
    3. Joo. Viimeksi Lidlissä oli sortsipyjamia toukokuun alussa. Nyt ei siis varmaan ole. Saattaa tulla vielä kesällä toinen satsi. Mainoslehtisestä poika keväällä valitsi Turtles pyjaman, mutta kun isi meni hakemaan sitä heti samana päivänä kun tuote tuli myyntiin, ei sitä ollut. Mutta transformers jonka isi toi, kelpasi hyvin. Tosiaan haastava kauppa.
      -T-

      Poista
    4. Täytyy muistaa seurata mainoslehtisiä. Lidlin vaatteet ovat olleet mielestäni ihan mukavaa laatua, joskin kokemusta on vain parista vuosien takaa.

      Poista
  4. Olen tilannut yökkäreitä Nextiltä ja joskus Gapilta. Hatley on kuitenkin ehdoton suosikkimerkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Next onkin minulle ihan vieras, täytyypä tutustua :)

      Poista
  5. Lapsena käytin itsekin yöpukuja, on tuolla kaapissa vieläkin jossain perimmäisessä nurkassa.

    Pojilla meillä on vauvasta asti ollut. Pienenä kokopukuja ja isompana sitten talvella pitkähihaista/lahkeista pyjamaa ja kesällä lämpimillä ilmoilla shortsipukuja.

    Mä meen nykyään alusvaatteisillaan, sillä tykkään että kotona on lämmin. Eli sellanen +25 on vähintään oltava ja untuvapeitto :D En saa siis unta lainkaan jos on raitis :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No teillä on tosiaan lämmin sisällä - ikuinen kesä :)

      Itsellä on jännä juttu, että en osaa nukkua ilman yöpukua/peittoa vaikka olisi miten kuuma. Jotain "suojaa mörköjä vastaan" on kai oltava. Helteillä yötonkin sitten sellaista peitto päälle-peitto pois-vääntämistä :D Vaikka vaihdan kevyeen vilttiin ja ilmalämpöpumppu viilentää huushollia.

      Nyt tuntuu ihan hassulta kirjoittaa talon viilentämisestä, kun sitä lämpöä edelleen odotellaan...

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)