sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Piparitalon rakentajat







Ennen lapsia meillä rakennettiin joka joulu piparkakkutalo. Tai ainakin melkein joka joulu. Jossain vaiheessa siirappisesta taikinasta syntyi muumitalo, ritarilinna tai kirkko. Oli aikaa näperrellä ja tehdä kaikki itse kaavoista lähtien. Valmista taikinaa tosin olen aina käyttänyt.

Sitten tulivat joulut, jolloin kaikki aika tuntui kuluvan ihan siihen perushuoltoon ja vaipanvaihtoon. Piparitalot unohtuivat tyystin.

Tämä joulu on ensimmäinen varsinainen ruuhkavuosien joulu, kun joulua pitää valmistella työssäkäynnin ja työpaikan muuttotohinoiden lomassa. Kuitenkin samaan aikaan pojat ovat jo niin isoja, että saavat itse vaatteet päälle ja selviytyvät itsenäisesti vessassa ja ruokapöydässä. Jostain vuosien takaa mielen perukoilta nousi ajatus piparitalosta. Poikien ensimmäisestä.

Aikaa eri ole nytkään rutkasti, mutta nyt on muutenkin trendikästä rakentaa nopeasti valmista: suurelementeistä avaimet käteen-periaatteella suit sait. Annas-piparkakkutalon rakennussarja on juuri tätä joulua ja meitä varten. Talon pihamaaksi paistoin Sunnutai piparitakinasta valmiiksi leivinpaperille kaulitun suuren, soikean levyn. Piparitalon rakennussarja ei siis sisällä minkäänlaista pohjaa talolle, mikä oli itselle aikanaan pienoinen yllätys.

Pojat koristelivat elementit sokerikuorrutteella (äiti vähän auttoi sokerimassatuubin puristamisen kanssa) ja  värikkäillä karkeilla. Vanhemmat kokosivat mökin samaisella sokerimassalla. Sokerikuorrute on pitävää laastia, kun vaan antaa seinien kuivua kunnolla ennen harjakaisia. Eikä tarvitse jännittää sulatetun sokerin tai sormien palamista.

Lopuksi talon ylle satoi siivilän läpi tomusokerilunta. Toiveissa on saada pihalle vielä kaulittavasta sokerimassasta pyöriteltyjä lumipalloja ja ehkä jopa lumiukko. Ehkäpä joulunpyhinä voisi olla sopivaa aikaa siihen puuhaan. Sokerimassalumipalloja voi pyöritellä säästä riippumatta.

Meillä on ollut tehokas viikonloppu!  Pojat lähtivät eilen hoitoon isovanhempien luo mökille ja rutiineista vapautettuina hoidimme miehen kanssa joulun megaruokaostokset, järjestimme lelut portaiden alla,  asensimme jouluvalot sekä ulos että sisälle ja viritimme paikoilleen myös syksyn kiireissä unohtuneet jänisverkot omenapuiden suojaksi. Aloitimme lahjojen paketoinnin.

Tänään aamulla mies lähti lahjakierrokselle ja mökille kuusenhakuun ja minä tartuin imuriin. Taltutin myös khh:n lattialla vellovan pyykkimeren ja paistoin lanttulaatikot (valmiista soseesta). Mummo ja vaari käväisivät lahjakierroksella iltapäiväkahvin aikaan.

Illalla paketoin loput lahjat ja kauhistelin taas lapsille hankittujen lelujen määrää... miten se joka vuosi menee överiksi?!? Luulen, että pitkin vuotta jemmaaminen tuo väistämättä isomman lahjamäärän. Ja lapsille on niin kiva ostaa. Tiedättehän. On niin kiva katsella sitä riemua, kun piltit avaavat pakettejaan. Pelkään vaan, etteivät pojat opi arvostamaan saamaansa ja tavaroitaan, kun leluja tulee pitkin vuotta ja jouluna kasapäin. Isoveikalla on jo ilmennyt merkkejä tästä, että saadut lelut unohtuvat hetkessä ja aina pitäisi olla saamassa uutta tavaraa. Ei hyvä.

Kasvaako teilläkin pieniä materialisteja? Miten olette ratkaisseet sopivan lahjamäärän?

Mitä teidän joulunalusaikaan kuuluu? Onko loma jo alkanut? Minulla on vielä huominen töitä ja sitten koittaa odotettu kuuden päivän joululoma :)

Vahteristonemäntä

7 kommenttia:

  1. Meilläkin kasvaa pieni materialisti, erityisesti tuo nuorempi poika osoittaa merkkiä kunnon keräilybuumista. Ja vaikka itse ei juuri koskaan lapsille mitään hankkisikaan, on mummot, kummit ja tuo isi, joka on itsekin heikkona autoihin... ;) Ei hyvä, olen ihan samaa mieltä. Mielummin vaikka sitten tekee niin, että vie varastoon osan leluista ja kierrättää niitä sillä tavalla. Varastosta esiin kaivetut vanhat autot on melkein yhtä suosittuja kuin kaupasta ostetut uudet. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on myös joskus kokeiltu tuota lelujen varastointia ja se on kyllä hyvä idea. Ja ne varastossa kierrätetyt lelut on tosiaan esiin otettaessa kuin uusia! Pitäisikin tehdä tuo kuvio taas alkuvuodesta.

      Meillä pitäisi tehdä sellainen sopimus, että isin työmatkatuliaisina ei enää tuotaisi leluja. Niitä matkoja on kuitenkin sen verran usein, että pojat oppivat saamaan leluja turhan tiheään.

      Miesväki taitaa muutenkin olla heikompia hankkimaan leluja pojille kuin äidit, kun on nuo yhteiset kiinnostuksen kohteet ;)

      Poista
  2. Minusta kyllä tuntuu, että tavaraan hukutaan. Leluja tulee lisää vaan ja mistään ei voisi luopua.

    En ole koskaan ymmärtänyt, miksi piparkakkutalolla pitäisi olla pohja/alusta. Itse teen talon suoraan seisomaan tarjoilulautasen päälle.

    Ihanaa, vihdoin tuntuu talvelta täällä PK-seudullakin. Ja poika viihtyy pihalla, kun lunta tupruttaa. Ja se vaikuttaa kyllä omaan joulumieleenkin olennaisesti.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäähän piparitalolla nyt piha olla ;) Ei vaan: liimaatko siis talon kiinni siihen tarjoilulautaseen vai vaan seinät kiinni toisiinsa? Olen jotenkin aina kuvitellut, että joku pohja on oltava. Näin sitä oppii taas uutta!

      Itse huijaan nyt itseäni miettimällä, että heti vuodenvaihteen jälkeen otan taas kirpparipöydän ja kierrätän vähemmän käytettyjä leluja eteenpäin ja jäljelle jätetyistäkin kuskaan osan varastoon "uusiutumaan". Saas nähdä. Aikomus on kova ja alkuvuosi on hyvää aikaa tuollaiselle.

      Kiva, että olette saaneet kauan odotettua lunta myös teille päin. Ihanaa joulunaikaa teille :)

      Poista
    2. En liimmaa taloa alustaansa. Pysyy se koossa ilmankin. Ja miellyttää omaa silmääni jopa enemmän ilman ruskeaa piparialustaa.

      -T-

      Poista
  3. Ainiin, pitää vielä kehua, että tein talon pihalle Marianne-rakeista lumilyhdyn. Hieno tuli, vaikka itse sanonkin.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähänkö hieno idea! Meillä on ne sokerimassalumipallot edelleen pyörittelemättä...mutta onhan tässä vielä aikaa loppiaiseen, joka piparkakkutalojen perinteinen deadline :)

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)