tiistai 12. elokuuta 2014

Isoveikka aloitti (esi)opintien!


Eilen meillä oli suuri päivä, kun esikoisemme isoveikka aloitti eskarin. Edellisenä yönä isin kanssa ulkomaanreissulta palannut ja kuutisen tuntia nukkunut poika jaksoi juuri ja juuri nousta sängystä, mutta jännitys virkisti pienen niin, että kyllä se päivä siitä käynnistyi. Isi vei pojat päiväkotiin, joten en itse ollut saattelemassa poikaa eskariin ja näkemässä kuulemma ilmeisen innostunutta, mutta myös jännittynyttä poikastamme.

Ensimmäisenä päivänä ei kuulemma vielä ollut mitään varsinaista opetusta, saivat kuitenkin lukujärjestykset. Tänään, toisena eskaripäivänä saivat kirjat ja tekivät kirjasta pari tehtävää. Tuli myös ensimmäinen kotiläksy, joka pitää muistaa tehdä tulevaksi maanantaiksi. Tuli ihan koulu mieleen, kun kirjaa selasin. Omassa lapsuudessa noita tehtäviä tehtiin vuotta myöhemmin ekaluokalla. Ei tainnut koko eskarista olla silloin vielä ajatustakaan.

Täytyy tässä äidinkin alkaa vähän skarppaamaan, että tulee tehtävät ajoissa tehtyä! Tänään kiedoin lapseni ensimmäisen oppikirjan kontaktimuoviin melkein liikuttuneena. Aika suhisi korvissa.

En ole vielä päässyt tapaamaan isoveikan eskariopea, sillä hakiessani poikia ennen viittä viimeisten joukossa, on paikalla aina muita hoitajia. Ehtiihän tässä toki, mutta äitiä tietysti kiinnostaisi, kenen opissa poika nyt on :) Odotan vanhempainiltaa kovasti.



Kuten kuvasta voitte päätellä, pojat ovat saaneet valita uudet eskari- ja päiväkotireppunsa itse. Yritin ensin ehdotella esteettisempiä vaihtoehtoja, mutta sitten ajattelin, että antaa olla: valitkoon kerrankin ihan vaan itselle mieleiset. Eipä minun tarvitse noita laukkuja juuri katsella. Eikä olleet muuten hinnalla pilattuja: 9,95/kpl robbarissa. Vetoketjujen oletan tosin kestävän korkeintaan joulukuulle.

"Sala mäkkii" on pikkuveikan vaihtovaatteita ja unilelua varten. Tiedätte, mitä mieltä olen Carsista, mutta olkoon, reppu on kympin repuksi varsin pätevän oloinen.

Äidin mielestä suoraan sanoen ällöttävässä ja muovipintaisessa, mutta käyttäjänsä mukaan täydellisessä Bagukan-repussa kulkevat isoveikan eskarikirja ja muut varusteet. Ostimme samalla muutamia peruslyijykyniä (joita jostain syystä ei taloudesta löytynyt) ja lisäksi paksumpia, kolmionmallisia erikoiskyniä hyvää kynäotetta ja kirjoittamista (äidin mielenrauhaa?) auttamaan.

Pikkuveikkaa harmittaa, kun hän ei päässyt vielä eskariin. "Minä kohta kuusi...!", hän hokee toiveikkaana. Mutta vasta kolmen vuoden päästä, pieni mies.

Isoveikka käy eskarissa mielellään, ainakin näin alkuun. Eipä muutos lopulta ollut suuri: tutussa päiväkodissa jatkettiin. Ryhmä vaihtui tosin suurimmaksi osaksi, sillä eskarilaiset on nyt jaettu ryhmiin sen mukaan, mihin kouluun he vuoden päästä menevät. Fiksua sinänsä, sillä ainakin itselläni ystävyyssuhteita muodostui juuri tuossa iässä.

Yksi hoitajista on siirtynyt mukana uuteen ryhmään, muut ovat uusia. Eskariryhmässä on mukana onneksi hyvä ystävä, jonka isoveikka on tuntenut vauvasta saakka. Poika on verrattain sosiaalinen ja hyvä löytämään uusia kavereita itselleen, joten tuskin hän yksin jää. Mutta toki sitä silti äitinä aina miettii, että voikun kaikki menisi hyvin :)

Miten teidän eskarit ja koulut ovat alkaneet? Turvallista koulutietä kaikille pienille kulkijoille!

Vahteristonemäntä

10 kommenttia:

  1. Meillä täällä juuri eilen pistin muoveihin Pikkumetsän aapisen ja kirjaa silmäillessäni totesin, että se on astetta edistyneempi kuin oma aapiseni aikoinaan eli eskarissa todellakin käydään jo kirjaimet läpi ja valmiudet lapsilla ovat kouluun mennessä jo pikkuisen pidemmällä kuin aikoinaan kultaisella 80-luvulla :D

    Meillä neidin ryhmässä oli muuten eskarissa kaksi eskariopea ja yksi hoitaja, mutta riippuu varmaan ryhmän koosta, mikä on tarve.

    Meillä alkoi koulu hyvin, tyttö on innoissaan, mutta kotitehtävän kanssa tuli jo itku tänään. Yksi väritystehtävä ja neitiä ei huvittanut värittää sitten yhtään (teki mieli ulos leikkimään). Vartin homma kesti ja kesti ja itsellänikin meni jo hermo, että tee se nyt reippaasti ja sitten pääset ulos. Uskon kyllä, että jonkun "oikean" koulutehtävän olisi kyllä suorittanut mielellään. Värittäminen ei ole tämän äipänkään lempipuuhaa :D

    Tsemppiä teille eskariin! Se on tärkeä vuosi, mutta onneksi kuitenkin kaikki oppiminen tapahtuu vielä suloisesti leikin varjolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä tämä on jännittävää (varsinkin äidistä). Pikkuveikan yksin uudessa ryhmässä oleminen taitaa tosin mennä nyt eskarin edelle jännitystaulukossa. Kovin on väsy pieni meillä iltaisin :/

      Joo, niin on edistynyttä tämä nykysukupolvi, että jo eskarissa opetellaan ne asiat, jotka ennen vanhaan päntättiin vasta koulun penkillä ;)

      Vai että väritystehtäviä. Toivottavasti kohta saavat "ihan oikeitakin" läksyjä, tytön mieliksi. Toisaalta alussa ei ehkä haluta "pelästyttää" liian vaikeilla kotitehtävillä?

      Poista
  2. Hyvää eskarin aloitusta teillekin! Täällä on jo päästy leukailemaan isosiskolle, kun ei tullut läksyjä ollenkaan toka päivänä (ja eka päivänä oli vaan se nimen kirjoitus kirjaan) ja siskolla oli monesta kirjasta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Jostain se kiusan aihe aina löytyy ;) Ja meillä ollaan taatusti kohta superkateellisia, kun toisella on eskaria ja toisella vielä ei...

      Poista
  3. Meilläkin eskari alkanut,äidillä ja pojalla. Pojan ryhmässä on yksi Lto ja yksi hoitaja. Heillä ei ole kirjaa käytössä. Meillä töissä on kaksi opea ja yksi hoitaja ja valittiin kirjaksi taikamaan esiopetus. Kyllästyttiin kollegan kanssa pikkumetsään.
    Pojan mielestä eskarissa on paljon kivempaa kuin vanhassa ryhmässä.
    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea eskarin alkuun molemmille! :)

      En tiennytkään, että joissakin ryhmissä on kaksi opea. Ja että muutenkin henkilökunnan määrä vaihtelee? Vai onko se sitten kuitenkin ryhmän koon mukaan.

      Poista
    2. Kunnilla on erilaisia mitoituksia. Jotkut kunnat satsaavat opettajiin eskarissa, jotkut säästävät palkkaamalla halvempia hoitajia. Niin kuin Kati tuossa ihmetteli, niin on tosiaan erilaisia henkilökuntakokoonpanoja.

      -T-

      Poista
    3. Ok. Mutta kai lukumäärä aikuinen/lapset on kuitenkin oltava joku tietty (1/7)? Voidaanko lapsiryhmän kokoa kasvattaa loputtomiin tilojen salliessa, jos vaan lisätään henkilökuntaa? Tällaista olen kuullut töissä.

      Poista
    4. Joo, nykyinen laki on niin vanha, että siinä riittää porsaanreikiä. Lakiuudistustahan on väsätty monta vuotta, mutta varhaiskasvatuslaki jää aina tärkeämpien alta odottamaan. Siis laki määrää suhdeluvun 1/7 yli 3-vuotiailla. MUTTA suhdelukua lasketaan monissa kunnissa koneella niin, että esim. osapäivälapset ja vain maksuttomaan (4h) esiopetukseen osallistuvat eivät ole tietenkään laskurissa "yksi lapsi", vaan 0,jotain. Näin ollen esim. jokaisena aamupäivänä voi olla aivan liikaa lapsia ryhmässä. Esim. muutama osapäiväinen saa aikaan sen, että lapsia voi olla aamupäivisin vaikka 25 ja aikuisia edelleen 3. Laskurin mukaan lapsia on esim. 21,5. Tai kahdella aikuisella on 18 lasta, kun osa on vain osan päivää ja taas ollaan laskurin mukaan suhdelukujen rajoissa. Hullua, eikö?

      Ja kyllä, voidaan ryhmää kasvattaa ja ottaa vaikka neljäs kasvattaja mukaan. Odotan todella, että laki saadaan tehtyä ja siihen jotain järkeäkin tulisi...

      -T-

      Poista
    5. Tätä olenkin juuri aavistellut. Todellakin: aivan hullua. Näillä säästöillä kun on tapana tulla yllättävän kalliiksi sitten tulevaisuudessa :/

      Toivottavasti pian saadaan uusi laki säätelemään päivähoitoa.

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)