sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Viikonloppu tuntuu lomalta


Ensimmäisen työviikon jälkeen huomaan, että viikonloppu on saanut aivan uuden merkityksen. Onhan se tähänkin saakka tuonut miehen kotiin ja toisen käsi- ja silmäparin lastenhoitoon, mutta omat tekemiset ovat pysyneet jotakuinkin samoina niin arkena kuin viikonloppunakin.

Nyt töiden alettua viikonloppu tuntuu minilomalta, tervetulleelta tauolta arjen kulkemis- ja kuljetusrumbaan. Yhtäkkiä ei teekään mieli lähteä yhtään minnekään (ei edes shoppailemaan!), vaan juuri se kotonaolo on kaikkein parasta.



Olimme perjantaina illalla niin väsyneitä, että jätimme tapojemme vastaisesti viikon ruokakauppareissun suosiolla lauantaille. Lauantaina nukuimme koko perhe 8.30 saakka, mikä on pojilta todella harvinaista. Väsyneitä päiväkotilaisia!

Kauppareissun, ruuan ja pikkuveikan päikkärien jälkeen pojat lähtivät isin kanssa pihahommiin, mm. muurahaispesiä hävittämään. Meidän pihan yläosassa, harjun kupeessa, riittää niitä isoja "hevosmuurahaisia", jotka muodostavat polkuja ja rakentavat uusia kekoja hetkessä. Ne myös purevat, joten rauhallinen yhteiselo kyseisten öttiäisten kanssa ei oikein onnistu. 

 

Isoveikka on hävittänyt muurahaiskekoja vaarin kanssa ja osaa jo tekniikan: pesä levitellään lapiolla ja kaivetaan munat esiin. Sitten aikuinen kantaa vedenkeittimellä kiehuvaa vettä pesän sisään. Myrkky olisi varmasti tehokkaampaa, mutta lasten ollessa pieniä emme halua ainakaan toistaiseksi kylvää vaarallisia aineita pihaan.

Isoveikalla Legon lippis, Lindexin huppari, etelän tuliaisina saadut sortsit ja Reimatec lenkkarit.

  

Pikkuveikalla on päällä uusi Marimekon dino-aiheinen paita. Väri sopii tosi hyvin meidän kuopukselle ja aihe miellyttää pientä soturia ;) Äiti katselee mielellään kuosin väriyhdistelmää.

Sortsit ovat Lundmyr of Sweden. Niissä on korkea, käännettävä säätövyötärö ja tähti polvessa, hankittu viime kesänä laivareissulta. Tosi pehmoiset, joten eivät ehkä ihan parhaat ulkona rymyämiseen, mutta lähtivät kyllä puhtaaksi kunnon tahrakäsittelyiden jälkeen.

Onko joku konsti, jolla ruohotahran saa pois? Itse en ole onnistunut yhdistelmällä Dr Beckmann harjasuuttimella tahralle + Vanish jauheena koneeseen. Päiväkodista tulee paljon ruohotahroja pikkuveikan polviin.



Kasvimaa on perattu ja talvetetut pensaat keskellä pörröttävää punatähkää (perenna) lukuunottamatta siirretty ruukkuihin odottamaan loppusijoituspaikkaansa pääsyä.

Jos tarkasti katsoo, näkee, että herneet ovat itäneet ja muutaman sentin versot puskevat mullasta keppien kohdalla. Taustalla ruohosipuli on oikein rehevänä runsaisen sateiden jäljiltä.


Uusin lemmikkini on terassille isoon ruukkuun istutettu valkokukkainen jalokärhö (Madame de Coultre). Herkän kaunottaren tyveä suojaamaan istutin amppelimansikan.

Tykkään kärhöistä, noista suurikukkaisista kaunottarista, mutta aiemmat kokeiluni epäonnistuivat. Omenapuun istutuskuopan pitäisi kaikkien puutarhalakien mukaan olla oivallinen kasvupaikka jalosukuiselle, syväjuuriselle köynnökselle, mutta niinpä vaan näivettyivät. Nyt kokeillaan sitten ruukkukasvatusta: siinä eivät ainakaan vaahteranjuuret tai myyrät myllerrä.


Perheen yhteinen "lemmikki" on pääoven vieressä riippuvan kranssin linnunpesä, josta kerroin aiemminkin. Pesässä on jo viisi munaa. Nyt emolintu myös hautoo! :)  Laji on vielä määrittämättä, mutta joku harmaa pikkulintu munien päällä makoilee. Voi että pojat odottavat linnunpoikasten kuoriutumista! Toivottavasti pesintä onnistuu erikoisesta pesäpaikasta huolimatta.

Tänään sunnuntaina pojat olivat ilmeisesti levänneet riittävästi arkiviikon rasituksista ja heräsivät jo tavalliseen aikaan 7 maissa. Onneksi on tv:n lastenohjelmat :)

Itse kävin aamupäivällä pitkästä aikaa lenkillä ystävän kanssa ja maailma tuli taas parannettua siinä sivussa. Päiväruuaksi valmistelin pitkän kaavan mukaisen grilliruuan, päälajina tällä kertaa grillikylki.

Miesväki rakensi verkkoaitaa, jonka ideana on sulkea viimeisetkin koloset rakennusten välissä, jolloin pääsy pihalta tielle päin katkeaa. Tarkoitus olisi, että pojat voisivat olla ulkona jatkossa keskenäänkin, eikä tarvitsisi pelätä pikkuveikan eksyvän autojen sekaan. Eipä tuo ole tielle aikoihin enää pyrkinytkään, mutta tiivis aita tuo kuitenkin turvallisuuden.

Arvonnousun kokenut viikonloppu tuntuu kuluvan aivan liian nopeasti! Pyykit on pesty, mutta imuriin en ole tarttunut. Sen sijaan olen katsonut pitkästä aikaa kauhuleffan ja jopa oikaissut itseni riippukeinuun. Ruokaa olen laittanut (jostain syystä) vain viikonlopun tarpeisiin, joten huomenna pitää tekaista nopeasti uunikuntoon valmistuva kinkkukiusaus, että löytyy pojille iltaruokaa ja eväsrasioihin täytettä alkuviikoksi.

Harrastatteko töissä omia eväitä vai käyttekö syömässä jossain? Syöttekö kotona aamupalaa ennen töihin lähtöä? Mitä syötte arki-iltaisin? Yritän tässä löytää toimivaa ruokakulttuuria työssäkäyvälle äidille :)

Leppoisaa sunnuntai-illan jatkoa ja voimia tulevalle viikolle!

Vahteristonemäntä

6 kommenttia:

  1. Sappisaippuan pitäis auttaa ruohotahroihin :) Ja haalistuu kyllä ajanmyötä pesussa (ainakin meillä) muutenkin pois. Käytän Lumme kirjopyykkiä, Surfia ja nyt on ollut pitkästä aikaa Omoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä :) Täytyykin kaivaa sappisaippua kaapin periltä esille ja testata.

      Poista
  2. Ruoho- ja voikukkatahroihin olen käyttänyt sappisaippuaa. Välillä onnistun, välillä en. Ajan kanssa tosiaan sitten haalistuu jopa pois jos tahran poistosta huolimatta tahra jää.

    Ruokailujen suhteen minulla on arkena huomattavasti helpompaa kuin sinulla. Työmatkani kestää noin 10 minuuttia pyörällä, vajaa puoli tuntia kävellen. Matkalla yleensä koukkaan päiväkodin kautta (4pv viidestä.). Iltapäivällä mies hakee (paitsi silloin kun minulla aikainen vuoro, jolloin mies vie ja minä haen 1pv/vko). Yleensä mies hoitaa arkena ruokakaupan, koska kulkee autolla. Hän myös monesti tekee ruuan, kun ovat kotona jo neljän aikaan. Tai sitten minä teen. Teemme nopeita arkiruokia, kuten pastaa/riisiä ja kanakastiketta, jauhelihakastiketta tms. Tai syömme edellisen päivän makaronilaatikkoa tai muuta uuniruokaa jota tehdään kerralla enemmän. Lisäksi käytämme surutta myös eineksiä. Esim. kokkikartanon kiusaukset ja pastavuoat on hyviä. Myös nakit, nuggetit ja kalapuikot kelpaa meille. En edes pode huonoa omaa tuntoa eineksistä. Niitä lapset nykyään syö paljon kouluissa ja päiväkodeissakin, eineksiä nimittäin. Minä syön aamiaisen kotona, lounaan töissä (LTO:na lasten kanssa syön sitä samaa päiväkotiruokaa ja olen samalla töissä. Ei siis ruokatunteja, mikä lyhentää työpäivääni). Mies syö aamiaisen kotona ja töissä eväitä tai valmiita mikroaterioita, joskus käy jossain "ulkona" lounaalla.

    Näin meillä, mutta meillä onkin etuna arjessa se, että molemmilla aikuisilla on lyhyt työmatka joten siihen ei tuhraannu aikaa. Silti haluan arkea helpottaa nopeilla ruuilla ja eineksillä, että ehtisi tehdä muutakin.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa toimivalta.

      Tein tänään ison kiusauksen (pohjana peruna-sipulisekoitus pakaste), josta lämmitetään sitten pari-kolme päivää.

      Nuo nopeat kastikeruuat ovat myös näppäriä ja maistuvat kaikille. Lapsille einekset maistuvat, mutta itsellä taitaa olla niihin lähinnä asenneongelma kouluaikojen peruina. Täytyy vaan testailla eri vaihtoehtoja.

      Poista
  3. Viikonloput ovat kyllä aivan timantteja näin työssäkäyvälle. Aivan mahtavaa perheaikaa. :)

    Mä kävin edellisessä työpaikassa aina lounaspaikoissa syömässä, kun oli monta paikkaa, jossa oli sopimushintainen lounas. Tässä nykyisessä ei ole ja kun jatkoin samaa ulkonasyömisen tahtia, niin hups, johan alkoi rahaa kulua paljon enemmän. Kun joka arkipäivä käy 11 euron lounaalla, niin lompakko ei kiitä. Nyt yritän rajoittaa ulkonasyömiset kahteen kertaan viikossa ja muuten ottaa eväitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikonloppu teki tosiaan hyvää. Ihan eri emäntä lähti maanantaiaamuna töihin! :)

      Tuo on totta: ulkona syöminen on arvokasta. Eväät ovat edulliset, mutta harvoin yhtä monipuoliset kuin vaikkapa työpaikkaruokalan lounas.

      Meillä olisi oma ruokala, jonka hintataso on varsin edullinen, mutta sinne on jonkun verran matkaa. Lähistöltä löytyy myös normaalihintaisia vaihtoehtoja.

      Eväät tulevat kyllä edulliseksi, mutta eivät katkaise samalla tavalla päivää, kuin työpaikalta pois lähteminen lounaan ajaksi. Toisaalta nopea ruokis mahdollistaa aikaisemman kotiinlähdön, joka on olennaista meidän tapauksessa, kun haen lapsia bussilla päiväkodista.

      Taidan minäkin siis testailla eri vaihtoehtoja tilanteen mukaan :)

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)