tiistai 4. maaliskuuta 2014

Raivokohtauksia lääkkeestä?


Oletteko kuulleet, että lapsi saisi penisilliinikuurista raivokohtauksia? Minä olen, itseasiassa jo toisessa polvessa. Itse menin kuulemma lapsena aivan sekaisin lääkekuurista (se oli sitä vaaleanpunaista litkua siihen aikaan, huh...) ja sama ilmiö toistuu nyt ilmeisesti pikkuveikalla.

Pikkuveikalla aloitettiin Amorion-kuuri (3 x päivässä, 7 päivän ajan) viime torstaina lievään keuhkokuumeeseen ja korvatulehdukseen. En ole varma, onko hän aiemmin saanut Amorionia, kun edellisestä lääkekuurista on onneksi jo melkein vuosi aikaa. Muistelen, että aiemmin lääkettä olisi otettu vain kerran päivässä, joten lääke on varmaankin ollut toisentyyppinen.

Perjantaina alkoivat oudot raivokohtaukset 3-4 krt päivässä. Kohtaukset tulevat aivan mitättömistä asioista: aamutoimien aloittaminen tai kenkien harjaaminen sisälle tullessa saavat mielen kääntymään aivan nurin (ja näissä tilanteissa ei siis ennen ole tullut ongelmia).

Kohtauksen aikana lapsi on kuin sekaisin päästään: rääkyy vain ääni käheänä ja kiemurtelee, eikä tule syliin, vaikka syliä pyytääkin. Ilme on tuskaisen oloinen ja poika heittelee tavaroita (normaalisti ei heittele). Ei tiedä, mitä haluaa, mutta selvästi on kovin paha olla. Kohtaus kestää noin puoli tuntia ja menee ohi yhtä yllättäen kuin on alkanutkin. Uhmakohtauksia meillä on nähty, mutta tämä on erilaista. Normaaliin kiukutteluun en saa noita kohtauksia mahtumaan.

 Omassa lapsuudessani 80-luvulla terveydenhoitohenkilökunta ei myöntänyt mahdollisuutta penisilliinikuurin ja lapsen käytöksen muutoksen väliseen yhteyteen. Eilen paikallinen tk-lääkäri totesi, että lääkkeen harvinaisissa haittavaikutuksissa mainitaan ahdistuneisuus ja ylivilkkaus: on siis mahdollista, että pojan käytös johtuu lääkkeestä.

Soitin siis eilen lääkärille ja pyysin lääkkeen vaihtoa näiden raivokohtausten perusteella. Ihan yllätyin, että asia otettiin todesta, eikä yritetty selittää, että kaikki lapset ovat sairaana kiukkuisia jne. Pikkuveikka ei ollut tuollainen kuumeisena ja sairaana, vaan vasta sitten, kun lääke oli jo parantanut hänen oireitaan ja ruoka sekä uni maistuivat.

Lopetimme Amorionin ja aloitimme eilen illalla toisen lääkevalmisteen: Azithromycin Mylan (vaikuttava aine asitromysiini). Tämän aamuinen raivokohtaus oli huomattavasti lievempi kuin viime päivinä nähdyt megaluokan pahanolonpurkaukset. Päivällä kohtauksia ei tullut ollenkaan, päikkärien jälkeen poika oli pitkään kiukkuinen, muttei enää mahdoton. Ilta meni hienosti. Katsotaan, josko saisimme jo huokaista. Koko perhe, korviaan pitelevää isoveikkaa myöten, alkoi olla erittäin kypsä pikkuveikan huutoon.

Tiedoksi vaan muillekin, että penisilliinistä (amoksilliinista) voi tosiaan tulla muutakin ongelmaa kuin vatsavaivoja tai ihottumaa. Ja muitakin lääkevaihtoehtoja löytyy. Kaiken lisäksi tätä uutta lääkettä otetaan vain kerran päivässä kolmena päivänä, mutta vaikutus kestää 10 päivää :) Edullisempikin se on. Miksei me saatu sitä heti alunperin...?

Onko teillä vastaavia kokemuksia? Sietävätkö lapset hyvin lääkkeitä?

Vahteristonemäntä

3 kommenttia:

  1. Niin siinä kävi, että saimme lääkkeen vaihdon myötä takaisin oman ihanaisen pikkuveikkamme :) Toisena päivänä lääkkeen vaihdosta raivokohtaukset olivat laantuneet ja vähentyneet ja kolmantena päivänä hävinneet kokonaan. Kannatti vaihtaa lääkettä! :)

    Tiedoksi muillekin, jotka ehkä miettivät lapsen lääkkeen sivuvaikutuksia.

    VastaaPoista
  2. Löysin googlettamalla tämä kirjoituksen.
    Meillä on 10kk ikäinen lapsi, joka aloitti tiistaina elämänsä ensimmäisen ab-kuurin korvatulehduksen vuoksi. Saatiin Amorionia. Viikolla vitsailin miehelle, että onkohan ne määränneet vahingossa jotain energiajuomaan, kun naperon touhu etenkin iltaisin oli poikkeuksellisen energistä. Tuntui, ettei vauhti lopu ollenkaan ja normaalisti selkeät väsymyksenmerkit oli poissa. Nukuttaminen muuttui aivan sirkukseksi, kun lapsi pyöri, kiljahteli, potki pinnoja, paini peiton kanssa, nousi seisomaan ja hytkytti itseään sängyssä tunnin ennen nukahtamista. Korvatulehdusoireet jatkuivat, joten perjantaina käytiin hakemassa uusi kuuri, Amorion Comp.
    Eilen viimein kun sain lapsen unille sirkuksen jälkeen rupesin lukemaan lääkeselostetta ja kas kummaa, siellähän on otsakkeen "ota välittömästi yhteyttä lääkäriin, mikäli lapsellasi ilmenee joitakin seuraavista oireista" mm. : YLIVILKKAUS.

    Tänään soitto lääkäriin. Yksityisen puolen lääkäri tuumasi, ettei usko tämän johtuvan lääkkeestä. Syy oli kuulemma se, ettei ole koskaan kuullut, että se on kenellekään aiheuttanut moista! Neuvoi lopettamaan lääkkeet jos tuntuu, että haluan katsoa helpottaako haittaoireet, viis korvatulehduksesta. Soitin sitten terveyskeskuslääkärille, joka kysyi heti painoa ja kirjoitti sähköisen reseptin uuteen lääkevalmisteeseen (Ditrim duplo).

    En osannut edes kuvitella, että ab voisi vaikuttaa tuolla tavalla, mutta muutos käytöksessä oli niin selkeä ja täsmäsi täysin lääkkeen aloituksen kanssa. Nyt vain odotellaan vähän huolestuneina, että katoaako nuo oireilut kun lääke on lopetettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä kuulla, että teilläkin on tullut lapselle kummallista käytöstä antibiootin käytön yhteydessä :( Hyvä, että kuitenkin löysit tämän postauksen ja sait vertaistukea.

      Kuten tuossa aiemmin kirjoittelin, meillä tätä antibioottioirehdintaa on jo toisessa polvessa, joten kyllä siinä jotain perää on. Äitini muistaa vieläkin elävästi, miten sekaisin menin lapsena antibioottikuurista. Olen muutenkin herkkä ja niin on antibiootista sekaisin mennyt pikkuveikkakin.

      Minullekin yritti lääkäri väittää, että lapsen käytös muuttuu, koska hän on kipeä. Mutta kun meillä käytös muuttui, kun vointi alkoi parantua eli lääkkeen aloittamisen myötä. Toinen lääkäri kyllä myönsi, että ei ole ensimmäinen kerta, kun hän kuulee vastaavasta.

      Lääkkeiden sivuvaikutuksista ei paljon puhuta ja lääkärit ehkä mielellään näkevät vain lääkkeen edut. Amorionia määrätään paljon, onhan se Orionin tuote.

      Kannattaa merkitä neuvolakorttiin lapselle sopimattomat valmisteet, että muistaa jatkossakin, mikä ei sovi.

      Onneksi sait lopulta vaihdettua lääkkeen. Kyllä ne kummalliset oireet siitä helpottavat, kun sopimaton lääke poistuu elimistöstä eli ihan pian. Tsemppiä teille! :)

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)