tiistai 1. lokakuuta 2013

Lehtikasoja ja lenksuja


Sataa lehtiä! Nyt on se aika vuodesta, että pihamme peittyy vaahteranlehtimattoon. Aikuinen näkee siinäkin helposti vain tekemätöntä työtä: haravoidahan lehdet pitäisi ja kärrätä kottarilla kompostiin. Mieluiten heti eikä huomenna.

Lapset ovat erimieltä. He kokoavat lehtiä kasoiksi ja heittelevät niitä ilmaan. Isot kasat ovat mainioita pomppupaikkoja ja niihin voi kaivautua piiloon. Kun ottaa kunnon vauhdit ja hyppää, ottaa lehtikasa pojat pehmeästi vastaan.

Kunpa osaisi nähdä maailman lasten lailla. Monessakin asiassa.


Välikausitamineilla mennään. Pikkuveikalla on yllään Reimatec Curious-välikausihaalari, Mopo-pipo, Reimatec+-rukkaset ja Reimatec välikausikengät (viime syksyn ja kevään mallistoista).

Isoveikka on pukeutunut oranssiin Reimatec-takkiin ja ruskeisiin Reimatec-housuihin, pipo Ramppi, välikausikangät samat kuin pikkuveikalla, sormikkaat Across (kaikki aiempien vuosien mallistoista).

Nämä lipalliset vk-pipot Mopo ja Ramppi ovat meidän lippisfanien suosikkeja! :)



Tämä poika kasvaa taas ulos vaatteistaan! 116 cm Reimatec-housut - varsinkin tällaiset jalkalenkilliset - ovat yhtäkkiä auttamattoman lyhyitä (katso kuva yllä). Isoveikka on nyt noin 118 cm ja verrattain lyhytjalkainen. Onkohan herra alkanut kasvattamaan vaihteeksi jalkoja? Sekä vyötärömalliset- että henkselihousut ovat käyneet lyhyiksi.

Lenksujen paikalleen laitto on meillä yhtä itkua ja hammastenkiristystä. No onhan ne vähän hankala saada paikoilleen. Varsinkin, jos ovat ihan pituuden mukaista kokoa, saa lenkkejä venyttää hartiavoimin.

Eräät suoralahkeiset (=lenksuttomat) 110 cm Reimatec+ -vyötäröhousut riittävät pituudessa yllättäen vielä mainiosti. Taitaa noissa kovan kulutuksen kestävissä housuissa olla muutenkin väljempi mitoitus (ovat pari vuotta vanhat, jolloin mitoituskin oli toinen).

Onneksi olen jemmannut valmiiksi 122 cm henkselihousut, joten isoveikka saa pukea päiväkotiin selkää suojaavat ja vähemmällä lenksujen venyttämisellä (ja kiukulla) puettavat housut. Lenksut pitävät kuitenkin lahkeet parhaiten alhaalla kovassa menossa.

Mitä mieltä olette Reiman housujen mitoituksesta? Jalkalenkit vai suora lahje? Jalkalenkin materiaali: kuminauhaa vai silikonia?

Pitääkö talvihaalarissa on lenksut vai tykkäättekö lumilukoista?

Mukavaa alkanutta lokakuuta! :)

Vahteristonemäntä

8 kommenttia:

  1. Oi, syyspuuhat <3 ihan paras leikki on lentävien lehtien kiinniottaminen. Saa sen lapsen riemun itselleenkin ainakin hetkeksi. :D mä en noihin pihahommiin oo ees alkanut vielä, vaikka pihaamme reunustavat ja koristavat kymmenkunta puuta. Ruoho leikattiin vasta, antoi vähän anteeksi. :)
    Siis ehdottomasti meille lenksulliset lahkeet! Silikoni on ehkä kätevin matsku, mutta kaikki käy. Lenksuttomiin housuihin mummo on ne ommellut. Kaikki tavat, joilla kylmä ja lumi pysyvät poissa iholta, ovat tervetulleita. :)
    Ihanaa, kaunista syysviikkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on vielä suurin osa lehdistä puussa, mutta vaahteranlehti on sellaista, että sitä on syytä haravoida pois pitkin syksyä. Ensimmäisenä syksynä, kun muutimme tänne, kahlasimme polven korkuisessa lehtimassassa! Nyt on puita vähennetty ja haravoidaan pikku hiljaa, ettei tule isoa loppu-urakkaa.

      Silikonilenksut on munkin mieleen, mutta ovat lapselle aika jäykät laittaa paikalleen. Kuminauha on joustavampi, mutta häviää puolestaan kestävyydessä.

      Ihania lehtien kiinniottokelejä myös teille! :)

      Poista
  2. Lenksut ovat myös tämän äidin vaatimuksena! Ei tosin toivoakaan, että pojat saisivat niitä itse laitettua, mutta toivottavasti pk:ssakin auttavat sen verran...

    Ihania syksyisiä lehtikasoja ja iloisia poikia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :)

      Toivotaan, että myös isoveikan pk:ssa autetaan lenksuissa talvella. Tähän saakka lenksut ovat nimittäin roikkuneet sykkyrässä nilkoissa...Täytyy harjoitella hommaa taas ahkerasti kotona ja infota asiasta päiväkodissa.

      Poista
  3. Tykkään tilanteesta ja säästä riippuen sekä lenksullisista että suoralahkeisista. Meillä tuo sama kokemus reiman housuista: Poika 113cm ja olkaimelliset lenksulliset alkaa olla lyhyet, mutta suoralahkeiset on oikein hyvät. Suorissa lahkeissa ei ole mitään viitettä siitä, että olisivat naftit. Ja kokona 110. Eilen oli ekaa kertaa pojalla tänä syksynä pk:ssa lenksut kengän alle viritettynä. Osaa itsekin mutta sanoo ettei ole viitsinyt niitä laittaa. Ja kun näköjään henkilökunta siellä ei häntä niitä patistele laittamaan niin ei laiteta sitten. Että näin.

    Talvella lenksut on ihan must. Ja silloin ne pk:ssakin ovat ne huolehtineet onneksi...ainakin aiempina talvina.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi :)

      Sama juttu meillä: molempia lahjemalleja löytyy. Ok, täytyy siis jatkossa hankkia lenksulliset housut isommassa koossa.

      Meillä ei ole vielä kertaakaan ollut päiväkodissa lenksut paikallaan. Isoveikka saa ne itsekin (ainakin noista 122 cm housuista), mutta ei viitsi alkaa niitä laittamaan, kun on työlästä hänelle. Ilmeisesti hoitajat eivät enää auta näitä pian 5 v, jolleivat itse pyydä apua. Toivon, että talvella päiväkodin väki auttaa lenksuissa, ettei tarvi niljat märkinä olla. Kotona harjoitellaan myös (itkua ja hammastenkiristystä...).

      Meillä oli viime talvena lenksuton lumilukkolahkeellinen haalari ja se toimi kyllä yllätävän hyvin. Lumilukot vaan täytyy muistaa asettaa huolella suoriksi kengän päälle. Pesuissa ja käytössä lukot kyllä löystyivät ja kevätpuolella fuskasivat jo vähän.

      Poista
  4. Lenksulinjoilla täälläkin! Eikä poikakaan saa niitä vielä itse paikoilleen paitsi joskus kun sattumalta menevät, mutta uskon kyllä, että hoitotäti laittaa. Poika taitaa vaatia, jos ei muuten laita. :)

    Nuo syksyiset lehtikasat ovat kyllä lapsille aivan eri maailma kuin aikuisille. Miksi me ei enää heitellä lehtiä ja pyöritä lehtikasoissa? Ai niin, siksi kun me tiedetään, että jonkun pitää ne sitten taas kasata. Voitais me silti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan samaa mieltä kanssasi :) Huomenna heittäydytään porukalla lehtikasoihin!

      Tänään illalla leikittiin ulkona piilosta. Tavoitin hetkeksi kauan sitten kadotetun leikin viehätyksen, kun juostiin isoveikan kanssa kauhealla vauhdilla piiloon tietäen, että pikkuveikka osaa laskea vain seitsemään ;)

      Poista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)