torstai 8. elokuuta 2013

Väsynyt sisäänajettu



Isoveikan kolmas ja viikon viimeinen päiväkotipäivä takana. Neljän päivän "pitkä viikonloppu" edessä. Eilen ja tänään on ollut ilmassa väsymystä ja kiukuttelua. Myös rumien puhumista ja pikkuveljen kiusaamista. Isoveikka on ihan väsyneen näköinenkin, eilen olin näkevinäni jopa silmäpussit pojan kasvoilla.

Päivähoidon aloittaminen on rankkaa lapselle. Iso muutos. Jopa 4,5 vuotiaalle. Voin vain kuvitella, miten uuvuksissa pienemmät ovat! Vai olisiko niin, että isompi osaa paremmin ilmaista stressinsä?Olemme aikaistaneet nukkumaan käymistä puolella tunnilla (nyt 19.30) ja mietin, pitäisikö vieläkin aikaistaa, kun lapsi tuntuu väsyneeltä. Herää kuitenkin usein jo ennen 7, kun isi herää. No, ensi viikolla isoveikka on sitten kokopäivähoidossa eli meidän tapauksessa 8-15, joten poika on päiväkodissa myös päivälevon ajan ja saattaa vaikka torkahtaakin. Mielenkiintoista nähdä, nukkuuko, ja miten se sitten vaikuttaa iltoihin. Millaiset illat ja yöt teillä muilla on päiväkotilaisten kanssa?

Päivät hoitopaikassa ovat kuitenkin kuluneet henkilökunnan ja pojan itsensä mukaan hyvin. Reippaaksi kehuivat ja uusia ruokia on maisteltu ilman sen suurempia mutinoita. Ryhmäpaine auttaa! ;) Mitään negatiivista ei kerrottu ainakaan äitille. Voi tosin olla, että säästävät keltanokkaäitiäkin näin alussa ;) Kuinka helposti päiväkodista tulee negatiivista palautetta?

Tunnen olevani edelleen ihan pihalla päiväkotikuvioista! Tänään oli öisen sateen jäljiltä märkä maa, mutta poika oli ulkoillut lenkkareissaan (tosin niin olisi tehnyt varmaan kotonakin), sillä saappaat olivat sadevaatteiden kanssa samassa pussissa hänen lokerossaan. Osalla lapsista näkyi olevan saappaat eteisen kenkähyllyssä, jossa on hyvin tilaa kaksille kengille per lapsi. Täytyy varmaan itse nostaa ensi viikolla saappaat esille hyllyyn.

En myöskään tiennyt, että vaihtavat päiväkodissa aina eri housut/sortsit ulos mennessään. Myös nyt lämpimänä ja tähän asti kuivana aikana. Ihan järkeväähän tuo on, kun tarkemmin ajattelee. Pysyy sisätilat siistimpinä. Kotona olemme vaihtaneet  ulkosortsit sisäsortseiksi vain tarpeen mukaan ja isoveikalla on yleensä vaatteet pysyneet siistinä. Päiväkodissa ei tietenkään ole aikaa tehdä vaatteiden likaisuustarkastusta kaikille erikseen.

Missä vaiheessa päiväkodissa ehditään harjoitella niitä kädentaitoja, joita poika on mennyt sinne oppimaan? Tuntuu, että päivät menevät ihan noiden ulkoilu-, päiväuni- ja ruokailurutiinien pyörittämiseen (mitä en kyllä yhtään ihmettele). Milloin siellä piirretään ja askarrellaan? Onko siihen olemassa joku lakipykälä, että esimerkiksi kerran viikossa? Pitäis varmaan lukea sitä varhaiskasvatussuunnitelmaa iltasaduksi itselle! ;)

Tällaisia ajatuksia ja kysymyksiä pyörii tämän tuoreen päiväkotilaisen äidin päässä tänään. Toivon, että tuleva pitkä viikonloppu ei tee hallaa opituille rutiineille, vaan tiistaina päiväkotiin palaa iloinen ja reipas poika :)

Äitinä odottelen kovasti syyskuun alussa pidettävää vanhempainiltaa!

t. Vahteristonemäntä

7 kommenttia:

  1. Meillä poika 5,5-v nukkuu edelleen päiväkodissa - ja illalla sitten kukkuukin 22.30 asti...ja herätys on 7.15. Aikamoisen lyhyeks jää unet :/ Onneksi nyt alkaa eskari eikä siellä juuri ehdi nukkua,saa iltaisin aiemmin petiin :) Kannattaa seurata miten unet vaikuttaa iltoihin ja keskustella pk:n hoitajien kanssa asiasta tarvittaessa.
    Ainakin meillä poikien päiväkodissa alkaa "normaalielämä" vasta ensi viikolla,silloin molemmilla ollut aamupäivisin "toiminta",johon siis kuuluu nuo piirtämiset,askartelut,jumpat,lauluhetket yms.

    Meidän päiväkodissa negatiivista palautetta annetaan ihan tarpeen mukaan,siis jos on ollut joku isompi ongelma,tappelu,kovin huonotuulisnen lapsi tms. Tossa on kyllä suuria eroja päiväkotien ja hoitajien kesken.

    Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! :)

      Hurjan myöhäiseksi menee teillä illat ja uni jää tosiaan lyhyeksi. Keskustelun paikka päiväkodissa?

      Mulle onneksi sanottiin jo tutustumispäivänä, että jos poika nukahtaa lepohetken aikana ja päiväuni venyttää iltoja pitkiksi, siitä pitää ehdottomasti kertoa hoitajille. Sitä en sitten tiedä, rupeavatko pitämään väkisin hereillä (tuskin) vai herättävätkö vaan aiemmin. Ensi viikolla se nähdään, kun poika on kokonaisia päiviä hoidossa.

      Poista
  2. Minä olen lto ja lapseni on ollut 3 vuotta päiväkodissa. On nyt siis 5v. Sillä kokemuksella vastaan, että ohjattu toiminta on aamupäivisin. Eli noin 9-10. Toki käytäntöjä on monia. Ohjattua toimintaa tulisi olla oman ammatti-identiteettini perusteella joka päivä, mutta mikään laki ei suoranaisesti sitä valvo. Joku aamupäivä voi olla toki ohjelmaltaan leikkipäivä, mutta silloinkin jotain ohjattua yleensä on (esim. aamupiiri). Eli kerta viikkoon ei tosiaankaan ole riittävä määrä. Ja tämä elokuun alku on vielä leikkipainotteista, "ohjelmatonta" tutustumisen ja käynnistymisen aikaa. Ensi viikolla varmaan alkaa tapahtua enemmän.

    Unirytmi on meillä ollut tuossa 4-5v niin, että arkena melkein aina nukkuu päiväkodissa päiväunet, ja yö jää väistämättä lyhyeksi. Lomalla nukkuu noin 10-11 tuntia yössä ja pärjää kevyesti ilman päiväunia. Nykyisin aina kysyn onko nukkunut päikkäreitä. Jos on nukkunut, yöuni on noin 21-7 (aamut meillä vaihtelee kyllä). Jos ei ole nukkunut, yöunille klo20. Viime talvena, eli noin 4,5-vuotiaana laitoin aina yöunille klo20, vaikka aamuherätyksen aika vaihtelee vähän. Silti nukkui ihan hyvin, olipa nukkunut päivällä tai ei. Nyt on kuitenkin unentarve ehkä vähän vähentynyt ja illalla on turha laittaa liian ajoissa nukkumaan jos on päikkärit nukuttu. Mutta päiväkotielämä on lapselle rankkaa. Se sosiaalisten kontaktien määrä ja meno ja meininki ei voi olla väsyttämättä.

    Ns. negatiivista palautetta annetaan, jos on aihetta. Itse pyrin kertomaan kaikkien lasten päivästä jotain. Ja kaikki mitä vanhemmille on mielestäni tärkeää tietää, kerrotaan. Oman lapseni kuulumisia sen sijaan saan lypsämällä lypsää...

    Kaikki mikä askarruttaa, niin kysele, kysele ja kysele henkilökunnalta.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! :)

      Ok, on siis vielä lomaltapaluuaika ja toiminnot käynnistyvät kunnolla varmaankin sitten ensi viikolla. Odotellaan rauhassa :)

      Hyvä pointti tuo, että se on myös lapsikohtaista, mitan paljon mahdolliset päiväunet vaikuttavat nukahtamiseen illalla. Toiset ovat herkempiä häiriöille kuin toiset jne. Mun mielestä myös hyvällä iltarutiinilla on tekemistä asian kanssa: lasta alkaa helpommin nukuttaa, kun tietyt kuviot ohjaavat mieltä nukkumaan käymiseen.

      Täytyy muistaa kysellä henkilökunnalta mielessä pyörivistä asioista. Mulla on vaan aina hakiessa pää niin täynnä bussille ehtimistä ja muuta, että nuo kysymykset tulee mieleen vasta kotona. Toki voisi laittaa sähköpostiakin :)

      Poista
    2. Toki lapsilla on myös erilainen unentarve (kuten aikuisillakin) ja unentarve myös vähenee iän myötä. Ja vaihtelee eri kehitysvaiheissa. Esimerkiksi puhumaan opetteleva 2 v pikkuveikka vetää nyt 13 h putkeen joka yö :)

      Poista
  3. Juurikin näin. Unentarve vaihtelee kausittain ja ikävaiheittain. Itse olen ajatellut niin, että lapsi saa nukkua ilman muuta päiväkodissa jos nukuttaa. Välillä on kausia ettei nuku ja sitten välillä taas nukkuu. Ja myöskin peräänkuulutan iltarutiineja. Ei päiväunet automaattisesti tarkoita, että illat venyvät. Kun ajoissa aletaan iltarutiineja puuhaamaan, niin yleensä lapsi nukahtaa helpommin ns.järkevään aikaan. Yliväsyneenäkin ilta voi venyä, kun on vaikeampi rauhoittua.

    -T-

    VastaaPoista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)