sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Matkakuumetta ilmassa!


Enää kaksi yötä! Ilmassa on selviä matkakuumeen merkkejä. Varsinkin lapsilla, mutta pakko myöntää, että omassakin vatsassa alkaa tuntua sitä kuuluisaa lähdön tunnelmaa...

Tiistai-iltana ajamme poikien serkun perheen kanssa autoinemme punavalkoiseen laivaan ja seilaamme meren yli Tukholmaan. Tukholmasta huristellaan puolisentoista tuntia etelään päin ja saavutaan villiin matkakohteeseemme Kolmårdeniin!

(kuvat Kolmådenin sivuilta)


Vietämme eläinpuistossa kaksi päivää, että ehdimme nähdä edes ne kaikkein tärkeimmät kohteet ja eläimet. Tämä eläintarha on nimittäin iso: pääportilta kauimmaisen kohteen luokse on 1,5 km kävelymatka! Pikkuveikalle otetaan toki rattaat mukaan.

Itse odotan ehkä eniten tuossa yllä olevassa kuvassa näkyvää Safaripuistoa, jossa ajellaan eräänlaisessa gondolihississä villieläinten yläpuolella. Olen käynyt paikassa lapsena ja silloin tuossa Safari-puistossa sai vielä ajaa omilla henkilöautoilla. Se oli aika hurjaa, kun eläimet tulivat ihan lähelle! Valtava karhu kulki automme sivua kylki kiinni autossa, emmekä päässeet liikkumaan eteenpäin (vaikka oli ehdottomasti kielletty pysähtymästä), kun edessä seisoi jonkinlainen puhvelieläin terävät sarvet ojossa, eikä aikonutkaan siirtyä! Onneksi puhveli lopulta siirtyi.


Perinteisen eläintarhan puolella Kolmårdenissa elelevät norsut ja sarvikuonot ovat varmasti elämys. Niitä ei silloin omassa lapsuudessa vielä tuolla ollut. Delfiiniesitys oli muistaakseni tosi upea ja kirahvit jäivät erityisesti mieleen, kun niille sai syöttää puunoksia ja jopa koskettaa. Toivottavasti EU säädökset eivät ole vieneet katsojia liian kauas eläimistä...Ainakin kotieläinpihan puolella lapset saavat edelleen ottaa karitsoita ja muita kotieläimiä ihan syliinkin :)

Emme yövy Kolmårdenissa, sillä paikan hotelli on aivan sikakallis kylpylöineen kaikkineen (kävit sitten puljaamassa tai et) ja retkeilymajavaihtoehto käytävällä olevine vessoineen ja pahviseinineen ei taas välttämättä takaa nukkumisrauhaa, jota ehdottomasti tarvitaan rankan päivän jälkeen. Ajamme siis yöksi 30 km päähän Norrköpingin kaupunkiin ja majoitumme Skandic-hotelliin kaupungin ulkopuolelle.

Matka tulee olemaan iso elämys, varsinkin lapsille. Isoveikka on aina ollut kiinnostunut villieläimistä, erityisesti tiikereistä ja susista. Uskoisin, että poika on hyvin tohkeissaan tästä Korkeasaarta monipuolisemmasta eläinpuistosta. Emme ole käyneet ulkomailla sen jälkeen, kun teimme laivareissun Tukholmaan isoveikan ekana kesänä, hänen ollessaan reilu puolivuotias, joten tällainen reissu on harvinaista herkkua. Suuri laiva kaikkine ihmeellisyyksineen on jo itsessään elämys pienelle matkalaiselle.

Matkan onnistuminen toki myös jännittää. Miten lapset nukkuvat laivalla? Entä hotellissa? Malttaako pikkuveikka nukkua päiväunensa rattaissa (ei ole kovin haka siinä hommassa...)? Kuinka automatkat sujuvat? Jaksavatko 4-vuotiaat serkukset kävellä koko pitkän päivän? Tuleeko mahdollisesti melko myöhäisistä iltaruokailuista itkupotkuraivarien päänäyttömö? jne jne. Yritän olla stressaamatta ja ottaa rennosti...

Nyt vaan kädet kyynärpäitä myöten ristiin, ettei kukaan sairastu ennen matkaa! Lasten kanssa kun ei koskaan tiedä. Itsellä on sitäpaitsi juuri tällä hetkellä jotenkin viluinen olo ja olen jo doupannut itseni ylimääräisellä c- ja d-vitamiiniannoksella. Lepoa ja ajoissa nukkumaan!

Palaan kesälomamatkamme tunnelmiin reissun jälkeen. Täytyy muuten muistaa ladata kameroiden akut täyteen! :) Oletteko käyneet Kolmårdenissa? Kokemuksia? Mitä kannattaa huomioida lasten kanssa reissatessa?

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! :)

      Toivottavasti kaikki sujuu jotakuinkin suunnitelmien mukaan. Ja ainahan sitä pitää pientä seikkailuakin olla!? ;)

      Poista
  2. Mukavaa matkaa! Kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Etenkin tuo safaripuisto, wow!

    Lomalla tosiaan pitää olla vähän muutama kysymysmerkki matkassa. :) Ja siellä saa olla vähän eri säännöt kuin kotiarjessa. :D

    VastaaPoista

Kommentti sinulta kivalta tuntuisi, anonyyminäkin onnistuisi! :)